jobbsøkerhjelpen

Jenter, snart i jobb

News

Jenter, snart i jobb

Skrevet av:
Miriam Mardan
Styreleder
Nov 10, 2020

Jenter, snart i jobb - en oppdatering

Jenter i Jobb er et prosjekt i regi av Jobbsøkerhjelpen. Vi ønsket å bygge et forsterket opplegg for å veilede unge jenter inn i jobb og samtidig rette et spesielt fokus på kvinners stilling i jobbsøkingsprosessen. Jenter i Jobb består av en rekke gruppebaserte samlinger, jobbverksteder, kurs og oppfølging med mål om arbeid, og vi er nå halvveis i prosjektet. 

Vi rekrutterte via sosiale medier, nettsiden og skolebesøk, og endte til slutt opp med seks deltakere. Etter fire gruppesamlinger med bevisstgjøring, cv- og søknadsworkshops samt mye intervjutrening har vi snakka med noen av av deltakerne om hva de synes så langt. 

Yasmin Osman, 26 år fra Ås

Jeg er energifull, livsglad og har mange ting som jeg er engasjert i, som for eksempel sminke, skjønnhet, skrive og lese dikt, og det å være kreativ. Jeg liker språk, og lærer meg tyrkisk nå. Jeg forstår hindi og urdu helt flytende. Jeg liker også å danse, det er livet mitt. Jeg kan danse til hva som helst, men særlig liker jeg magedans. Min drøm er å hamin egen skjønnhetssalong en gang. En salong som inkluderer alt; hår, sminke, spa og pleie. 

Hvorfor meldte du deg på Jenter i Jobb? 

Jeg meldte meg på for å få hjelp til å finne meg jobb, lære å skrive gode søknader og CV og samtidig være sosial. Der jeg bor er det veldig stille, så jeg tenkte at hvis jeg blir med en gruppe i Oslo kan det være veldig bra, sosialt og lærerikt for meg. Jeg ville også bli flinkere til å jobbe med meg selv og bli en seriøs kandidat for arbeidslivet. Noen ganger tar jeg ting for gitt, og jeg vil jobbe med å bli mer reflektert.  

Hva syns du om opplegget så langt?

Jeg syns det er kjempebra, det er nyttig og jeg har lært mye allerede. Ting jeg gjorde veldig feil før, har jeg lært meg å tenke over. Synes måten kurset er lagt opp på er veldig inkluderende, alle deltar og har noe å si, og vi lærer alle av hverandre fordi vi er i samme situasjon.  

Jeg liker veilederne kjempegodt. De er flinke og vet hva de gjør, og de gjør det enkelt å innrømme feil, fordi de selv forteller om ganger de har feilet. Jeg føler meg veldig inkludert og godt behandla. Også er veilederne veldig forskjellige – de klarer å si samme poeng på tre forskjellige måter.  

Hele gruppa er veldig søte og engasjerte, jeg føler jeg har kjent de lenge. Jeg gleder meg alltid til å komme hit og kunne ønske det varte lengre. Jeg føler jeg er med venner, samtidig som jeg lærer.

Hva var dine erfaringer med jobbsøking før, har du lært noe nyttig hittil?

Jeg hadde elendige erfaringer med å søke jobber før. Jeg gledet meg aldri til å skrive søknad. Det var litt skummelt også, fordi jeg fikk en energiboost når jeg søkte på jobben, men når jeg fikk avslag gikk alt bare nedover. Noen ganger kunne jeg skrive to/tre søknader på en uke hvis det var stillinger jeg hadde lyst på, mens andre ganger kunne jeg legge det helt bort i en periode. Etter at jeg startet her på kurset, har det blitt bedre med søking.  

Jeg har lært mye nyttig nå, for eksempel bare det å vite hva man skal ha med i søknad og CV, oppsettet av det, hvordan man skal oppføre seg under og etter intervju. Dette tenkte jeg ikke så mye på, men det er avgjørende for om man får jobben. Før "slækka" jeg mer med søknadsskriving, men nå vet jeg hvordan man skal skrive en søknad, at man skal starte med motivasjon, så erfaring og egenskaper, og har derfor mer grep om ting nå. I tillegg har jeg blitt mer bevisst på at det ikke bare er arbeidsgiver som skal gi meg jobb, men at jeg selv har kompetanse og ferdigheter som jeg kan by på.  

Hva er det som gjør at du fortsetter å møte opp? 

Det er mange ting. Jeg vet at hvis jeg ikke møter opp her, kommer jeg ikke til å gjøre så mye alene. Det å møte opp her gir meg motivasjon, samtidig som at jeg kan se dere og henge med dere. Det er en blanding av alt.  

Hva føler du at du kan tilby arbeidsgiver? 

Meg. Jeg kan tilby en ærlig og seriøs person. Jeg kan tilby en motivert arbeider som liker å jobbe med mennesker. Og kreativitet! En som tenker utenfor boksen, noe som gjør meg løsningsorientert og at jeg ser muligheter. Jeg kan tilby å være sosial, og en engasjert arbeidstaker. I tillegg til erfaring fra tidligere jobber og mine hobbyer. Jegkan tilpasse meg forskjellige situasjoner. Jeg er også en presis person som overholder avtaler.  

Hvorfor er det viktig for deg å være i arbeid?

Det er viktig for meg å få brukt mine erfaringer og egenskaper til å bidra til noe meningsfylt og å gjøre noe jeg trives med hver dag.

Kommer du til å huske oss når du åpner din egen skjønnhetssalong?

Selvfølgelig, og dere må komme innom og få gratis spa.  

Nimra Latif, 23 år fra Oslo

Jeg er en ung biovitenskapstudent opprinnelig fra Pakistan. Jeg liker å lære nye språk, spesielt arabisk. Jeg elsker å være aktiv, henge med venner og ikke henge hjemme. Jeg hater å lese pensumbøker, det er ikke min greie, men selvfølgelig, må man så må man. Jeg må ha sjokolade hver eneste dag, det er min avhengighet. Jeg er eldst i søskenflokken med fire yngre søsken; en søster og tre brødre.

Hvorfor meldte du deg på Jenter i Jobb? 

Jeg meldte meg på for å se etter mine muligheter videre, se om jeg klarer å få jobb selv om jeg studerer, eller om jeg kommer til å være arbeidsløs. Jeg meldte meg på for å få veiledning til å pushe meg selv annenhver uke. Nå vet jeg at jeg må komme hit og få tingene gjort. Jeg hadde ikke pushet meg selv sånn ellers.

Hva syns du om opplegget så langt? 

Jeg synes det har fungert utrolig bra, jeg er veldig fornøyd. Jeg har lært meg ganske mye selv om vi bare har hatt det fire ganger. Synes tre timer passer perfekt, selv om jeg i starten synes det virket veldig lenge. Tiden går fort og jeg gleder meg til hver gang.  

Hva syns du om veilederne? 

Kjempeflinke, og veldig åpne. Som jeg har hatt nytte av. Da føler jeg meg ikke alene i verden som ikke har fått jobb. Jeg liker når dere kommer med andre eksempler, fra andre ungdommer eller andre dere kjenner som har vært gjennom noe lignende.  

Hva syns du om gruppa? 

Kjempekul gruppe. Jeg liker at de tør å si ting, vi er ikke redde og sjenerte lengre. Også er vi ikke redd for å si ting selv om andre har sagt det før oss, og at vi kanskje sliter med det samme, da sier vi det rett ut. Kult å få tilbakemelding fra de i gruppa også, og ikke bare veilederne.  

Hva var dine erfaringer med jobbsøking før? 

Jeg har søkt tidligere, men ikke så mye innenfor studiet. Jeg fikk den ene jeg søkte på, og ble innkalt til intervju på den ene, men turte ikke møte opp. Dette var en jobb som ikke var relevant til studiet, så nå ser jeg etter noe med mer relevans til biovitenskap.

Syns du du har lært noe nyttig? 

Har lært og ikke skrive den typiske søknaden, og svare på de enkleste spørsmålene som «forell om deg selv», det har jeg fått øve på siden vi har jobbet med det hver gang. Jeg har også lært viktigheten av å lagre nummere til arbeidsgiver, fordi det er ikke alltid man tar telefonen hvis et er ukjente nummere som ringer, og slik at man vet hvilken stilling man har søkt på.    

Hva er det som gjør at du fortsetter å møte opp? 

Motivasjonen er å få en jobb, og dette er målet, og da vil jeg ikke gi opp. Ellers liker jeg å være her, jeg liker menneskene her.  

Hvilke jobber er du på jakt etter? 

Jeg er på jakt etter arbeid innenfor laboratorie, blodprøver, labratoriearbeid, blanding av stoffer, se ting i mikroskop og så videre. Det er disse type jobbene jeg ser etter nå. 

Hva føler du at du kan tilby arbeidsgiver? 

Jeg kan tilby alt jeg har lært på skolen, alt jeg har studert (kjemi, biologi, programmering og så videre). Jeg kan også tilby mine erfaringer fra tidligere jobber, og min fulle interesse til jobben jeg søker på, altså et engasjement uten like.

Hvorfor er det viktig for deg å være i arbeid? 

For at jeg ikke skal være lat i samfunnet, en av de som er hjemmesittende når man har fullt av muligheter. Også vil jeg vise frem meg selv, mine erfaringer og mine egenskaper.

Kommer du til å huske oss når du blir forsker? 

Ja. Da skal jeg huske at jeg var helt i starten av å søke jobb, og dere dytta meg i ryggen så jeg kom meg ut i arbeidslivet.

Stovnerjente, 23 år

Hvorfor meldte du deg på Jenter i Jobb? 

Jeg meldte meg på prosjektet hovedsaklig fordi jeg satt fast i jobbsøkerprosessen og jeg følte behov for veiledning. De gamle søknadene var veldig standard, som gjorde at jeg fikk mange avslag og jeg satt fast i en negativ boble. Slik kunne jeg miste motivasjonen og det kunne ta flere måneder før jeg søkte ny jobb igjen.  

Hva syns du om opplegget så langt? 

Jeg har lært ganske mye i forhold til det jeg kunne fra før, føler meg mer motivert etter hver gang. Etter hver gruppesamling lagrer jeg stillinger, ogsøker på disse i løpet av uka når jeg får tid. Jeg syns også at jeg lærer noe nytt hver gang.

Hva syns du om gruppa? 

Jeg syns det er fint å møte jenter som alle er i samme situasjon. Jeg føler meg veldig trygg, alle sliter med å finne jobb og det er ikke mye forskjell mellom oss.

Syns du du har lært noe nyttig? 

Ja, spesielt søknadsskrivingen, tenkte aldri at man skulle nevne sin motivasjon når man skulle søke jobb. Jeg ble innkalt til intervju for litt siden, og jeg ble veldig glad. Jeg føler jeg har kommet en lang vei allerede.

Hva er det som gjør at du fortsetter å møte opp? 

Jeg lærer noe nytt hver gang, og jeg føler at jeg kan reflektere rundt søknadsskrivinga, og se hvor forbedringspotensialet ligger med tanke på intervju.  

Hva syns du er vanskelig med å søke jobb? 

Jeg syns det kan være vanskelig å trekke frem relevante egenskaper, av og til kan det være vanskelig å skrive motivasjonsdelen.

Hva føler du at du kan tilby arbeidsgiver? 

Jeg kan bidra med de erfaringene jeg har hittil, og de egenskapene jeg har. Jeg har drevet med språkopplæring, så jeg er vant til å ta ansvar. Jeg tar en jobb seriøst ved å bidra med alt jeg har og ikke ta lett på det. Jeg gjør en god jobb og jeg er svært selvstendig samtidig som at jeg er god til å lære av andre.  

Hvorfor er det viktig for deg å være i arbeid? 

Jeg har lyst på enda mer ansvar, og jeg ønsker å være mer selvstendig og ha noe å gjøre annet enn skole. Jeg syns det er viktig å kunne utvikle seg på flere arenaer.  

Kommer du til å huske oss når du blir ingeniør? 

Selvfølgelig, jeg meldte meg på plutselig, men jeg er veldig glad for å være her.

Veilederne med ansvar for Jenter i Jobb er Dahab Hadgu, Mathilde Fuglesang Stokke og Miriam Mardan. Hver gruppesamling planlegges, utarbeides og gjennomføres av veilederne med utgangspunkt i gruppens behov. Sammen med deltakerne utforsker vi muligheter og utfordringer på vei inn i arbeidslivet.

Chogober (17) og Hajar (17) har det gøy på gruppesamling.

Yasmin og Nimra under tredje gruppesamling, der tema var intervju,

Fra tredje gruppesamling.

Veileder Dahab forklarer.

Veileder Mathilde og vår faste middag på samlingene, pizza..